Ohållbar klädproduktion

 

Hur är det möjligt för de stora klädkedjorna i Sverige och andra västländer att sälja en tröja till samma pris som en fika? Och hur kan kläderna bara fortsätta att bli billigare? Svaret stavas globalisering och mördande konkurrens mellan lågkostnadsländer.

Citatet är hämtat från en sprillans ny bok, som heter Den lilla svarta av Gunilla Ander, Ordfront Förlag, hösten 2016

Ohållbar klädproduktion av Torbjörn Andersson och Birgit Eriksson 300x900

Vi kunde inte ha uttryckt detta bättre själva när vi nu äntligen sätter punkt för vår utställning Textil och Miljö med kringaktiviteter, som ägde rum mestadels under 2014–2015, men även utsträckts till 2016, genom att utställningen vandrat iväg från NK-Villan och Kulturhuset Slottsvakten, först till Oxelösund och senare även till Högstadieskolan i Nyköping. Vi har haft gott samarbete med Tekniska divisionen i Nyköping, Sörmlands museum, KTH och IVL Miljöcentrum i Stockholm, re:newcell, Borås Högskola samt en del butiker i Nyköping bland många andra, och vi har lärt oss enormt mycket. Under denna tid har vi sett en ökning av antal artiklar, programserier och inslag i media, och det har kommit ut ett stort antal nya böcker i ämnet.

Nu är det din tur som läsare av denna bok, som innehåller det nyaste som finns sammanställt i ämnet Textil och Miljö, att ta vid och fortsätta att sprida kunskap om hur vi ska kunna ställa om till hållbara råvaror och en hållbar produktion. Följ t.ex. den utredning som överlämnades till regeringen av Naturvårdsverket sista september 2016!

Tack för att du bryr dig!

Textilhistoriska gruppen i Nyköping