Besök i Strängnäs och Åkers styckebruk

 

Den 10 juni anordnade föreningen en medlemsutflykt till Strängnäs och Åkers Styckebruk. I Strängnäs besökte vi domkyrkan Där möttes vi av domkyrkoväktare Sara som med bravur guidade oss runt i kyrkan, innnan vi begav oss till den nedre sakristian för att studera en del av den textila skatt som domkykoförsamlingen vårdar med stor omsorg.

Man hörde historiens vingslag susa när Sara förevisade En mässhake som burits av biskop Thomas, ni vet han med: ”Frihet är det bästa ting...”. Biskop Thomas var biskop i Strängnäs mellan 1429-1443. I ett skåp infällt i väggen kunde man betrakta biskop Kort Rogges tofflor. Sten Sture den äldre lät utropa Kort till biskop 1479. Vi fick se fler textilier från 1400-talet och förundrades över hur väl de ändå var bevarade. Vi fick också se mycket annat. Bl.a. visade Sara oss den nuvarande biskopens kåpa, men också den dräkt hon själv bär vid vissa högtidliga tillfällen i domkyrkan.

Strängnäs III 10 juni-15 500x375

Efter en god lunch i fantastisk miljö begav vi oss till Åkers Styckebruk för att bese såväl Hembygdsmuseet som Bruksarkivet. Guiden Per berättade engagerat om verksamheten vid bruket och vad som hade tillverkats där. I Bruksarkivet förvaras gamla handlingar, som avtal, ritningar och kartor. Arkivet ligger ovanpå en gammal masugn. Som en kuriositet kan nämnas att de hade namnteckningar i original från elva svenska regenter.

Det var en ovanligt trevlig och givande dag som dessutom lystes upp av ett Södermanland i vackraste försommargrönska.