Kulturtoppar i Succé

Countess 600x400I tidningen Succé som utkom vecka 50 uppmärksammas två verkligt förtjänta personer genom att de placeras som etta och tvåa på kulturlistan.

Etta är Ebba von Eckermann som tillsammans med sitt barnbarn Carl von Eckermann och hans hustru Sara nu gör en nysatsning på handvävda produkter av ylle. Inledningsvis kommer man att producera plädar och den s.k. Ripsa-jackan i garn av allra yppersta kvalité. Ursprungligen var tanken att skapa jobbtillfällen för kvinnorna i Ripsa, men det blev mer än så. Produkterna uppmärksammades jorden runt och modehuset Dior sålde bland annat en kjol i specialdesignat mönster.  

http://www.countessvoneckermann.com/

Tvåa på listan är Birgit Eriksson, Textilhistoriska gruppens ordförande. Efter att ha presenterat utställningen om Ebba von Eckermanns fantastiska ylleplagg för Nyköpingsborna, inledde gruppen en förstudie om det skulle vara möjligt att återuppta produktionen. Utan Birgits näst intill outtömliga energi och brinnande intresse för frågan, är det tveksamt om förstudien alls hade blivit av.

Låt oss bara konstatera att det är två utomordentligt välförtjänta kvinnor som toppar kulurlistan.

 

Johan Schenström