Besök på K.A. Almgrens sidenväveri

Tillsammans med medlemmar ur Södra Sörmlands Industrihistoriska Förening besökte några av oss K.A. Almgrens sidenväveri i Stockholm. Sidenväveriet är Skandinaviens äldsta industrimiljö och det enda sidenväveriet norr om alperna som ännu är i bruk. Orginalmaskinerna som används är 140 år gamla.

Som yngling drabbades Knut August Almgren av lungtuberkulos, troligen beroende på den dammiga miljö han vistades i som anställd på ett sidenväveri. Läkarna rekommenderade en resa till södra Frankrike för att skulle kurera sig i den hälsobringande luften där. Hans arbetsgivare bekostade resan med baktanken att Almgren skulle bedriva industrispionage  

hos något av de franska sidenväverier som hade tillgång till jaquardvävstolar, för vilka det rådde ett franskt exportförbud. Almgrens resa varade ett par år. Guide hos_Almgrens

Han inte bara lärde sig franska och insöp den friska luften, han arbetade också på ett franskt sidenväveri, där han lärde sig hur jaquardvävstolarna fungerade och hur arbetet med dem gick till. Då han återvände till Sverige lyckades han smuggla ut en vävstol i konjakstunnor och fruktlådor.

1833 fick K.A. Almgren tillstånd att tillverka siden, madrassvävnader, sidenband samt sysilke. Verksamheten utvecklades snabbt, bl.a. beroende på Almgens goda marknadsanpassning och affärssinne. En av företagets stora produkter genom ett stort antal år var schaletter i siden.

Sidentråd spinns av fibrer från mullbärstädslarvens kokong. En kokong kan rymma närmare en kilometer lång fiber även om c:a 800 meter är mer normalt. En tråd spinns av två eller fler fibrer. I förhållande till sin tjocklek är fibern den näst starkaste som finns och slås endast av spindeltråd.

Efter besöket åt vi lunch och besökte Nordiska muséet, där det bl.a. visades en utställning om ränder i olika färger och material.

Hela resan företogs i vårsolens glans och föreningarnas båda ordförande skötte uppgiften som reseledare med bravur. Tack, Birgit och Lars-Göran! Det var ett glatt gäng som klev av bussen i Nyköping på eftermiddagen. Alla fyllda med goda intryck från dagens övningar.

Johan Schenström