Vår historia och verksamhet

Textilstaden Nyköping var länge Sveriges 3:e största textilstad.

Nyköping har haft textiltillverkning alltsedan 1500-talet. Först i form av klädestillverkning till bl a uniformer. Senare även ylletyg till kostymer - "manchestertyg". På 1700-talet fanns flera klädesmanufakturer med omfattande produktion av olika textila produkter. Under 1800-talet utvecklades de mekaniska garn- och spinnerimaskinerna och en fabriksrörelse kom igång. Under industrialismens första tid på 1870-talet anlades ett flertal spinnerier och väverier.

Kring sekelskiftet 1900 var hälften av arbetarna i Nyköping sysselsatta i textilindustrin.

Nutid och framtid

Den gamla lokala textilindustrin, som tillverkade bland annat Gripenlakan och Forsfiltar, är borta. Men textilbranschen som sådan har utvecklat en ny framgångsvåg med stora exportinkomster. Nu är det mångsidiga och unika textilier samt design och mode som säljer på världsmarknaden. Nyköping är inte med i denna våg men vi vill visa att textilen lever och att kanske även Nyköping skulle kunna ta upp den tappade tråden. Vill du vara med? Att stödja oss eller bli medlem kostar 100 kronor som du kan sätta in på bankgiro 5897-6622.

Vi vill i vår förening bevara och synliggöra detta kulturarv. Framför allt vill vi berätta om de människor som var med om att bygga välfärden genom våra lokala textilindustrier. Vi intervjuar de personer som var verksamma inom textilindustrin eller har minnen från denna epok. Vi samlar in fakta och föremål. Det har blivit många utställningar och föreläsningar under de sju år vi varit verksamma. Vi är nu cirka 70 medlemmar och vi har permanenta grupper som särskilt ägnar sig åt Harg, Fors och Perioden.

Vår lokal finns i NK-villan, på övre planet, med ingång bredvid cafékökets dörr.

Vår förening är även representerad i Kulturhuset Slottsvakten med en permanentutställning.

spinneri