Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /storage/content/45/150345/textilhistoriskagruppen.se/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 28 Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /storage/content/45/150345/textilhistoriskagruppen.se/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 29 Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /storage/content/45/150345/textilhistoriskagruppen.se/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 30 Textilhistoriska gruppen i Nyköping - Böcker
Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/45/150345/textilhistoriskagruppen.se/public_html/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 42 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/45/150345/textilhistoriskagruppen.se/public_html/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 43 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/45/150345/textilhistoriskagruppen.se/public_html/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 42 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/45/150345/textilhistoriskagruppen.se/public_html/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 43 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/45/150345/textilhistoriskagruppen.se/public_html/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 42 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/45/150345/textilhistoriskagruppen.se/public_html/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 43 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/45/150345/textilhistoriskagruppen.se/public_html/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 42 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/45/150345/textilhistoriskagruppen.se/public_html/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 43 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/45/150345/textilhistoriskagruppen.se/public_html/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 42 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/45/150345/textilhistoriskagruppen.se/public_html/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 43

"Spinna vidare" på historien om Fors Ullspinneri - bok utgiven av Textilhistoriska gruppen.

 

Foto-Forsboken

 

Spinna vidare”- på historien om Fors Ullspinneri.

Författare: Harald Andersson, Åse Moberg och Inger Svedlund.
Utgivare: Textilhistoriska Gruppen i Nyköping, 2012

Nyköping har haft en mycket omfattande industriverksamhet med mängder av olika tillverkningar sedan i slutet av 1500-talet.

En betydande del av denna har textilindustrin varit.
Harg, Perioden och Fors fabriker.
Denna industri var en gång till och med de tredje största i Sverige efter Stockholm och Norrköping.
Under 1960-talet försvann all textiltillverkning i Nyköping, först Perioden och Harg och till sist Forsfabriken.
Nu har en bok kommit om Forsepoken.
Planen från Textilhistoriska Gruppen i Nyköping är också att ge ut böcker om Harg och Perioden.

Historien om Fors Ullspinner är en fascinerande berättelse om ett företags tillkomst och utveckling till ett storföretag i Nyköping.
Här får läsaren ta del av hur tillverkningen av tyger och filtar går till, om arbetsförhållandena i fabriken och den fackliga kampen.
Några av de anställda berättar här också sin egen historia.
Arbetsstyrkan på Fors bestod av en rad olika yrkesgrupper.
I en matrikel från slutet av 1800-talet fram till början av 1930-talet
redovisas de olika yrkesbeteckningarna.
I Fors-boken presenteras några av arbetsuppgifterna och vad de kallades som utförde dem.
Exempelvis: kardarna som bearbetade ullen i kardmaskiner, dekateraren som avlägsnade helt eller delvis ullfiber från tygets yta efter torrberedning och skärning .
Den fullständiga listan på allt vad de kallades i fabriken finns också med, en lång lista där bl a hasplerska, ruggare, rullerska, slubbare, valkare och övferskärerska finns med.
Boken är ett viktigt kulturhistoriebidrag till en epok som sysselsatt många människor i Nyköping, inte minst kvinnor.
Den bullriga och krävande arbetsmiljön hade givetvis sitt pris, detta tas upp i boken.
Fler med mig minns säkert att man kunde se på Nyköpingsåns vattenyta vilken kulör man färgade filtarna med just den dagen!

/ Bokrecension av Torbjörn Andersson

 

Boken kostar 120:- (100:- för medlemmar i Textilhistoriska gruppen).
Finnas att köpa i NK-villan och Kullbergs Bokhandel.

 

 

Väva samman

Väva samman 400x500Den andra boken som utgivits av Textilhistoriska gruppen i Nyköping heter Väva samman – historien om Hargs bomullsspinneri och om brukssamhället Harg. Ännu en gång är det Harald Andersson som står som författare.

Naturligtvis är det vattenfallet i Nyköpingsån vid Harg som har varit grunden för de industriella verksamhet som bedrivits där. Före bomullsspinneriet fanns där en rad olika industrier av varierande slag. Boken redovisar hur de olika verksamheterna utvecklats genom århundradena.

Harald Andersson går mera in på djupet, då han behandlar Hargs bomullsspinneri. Verksamheten beskrivs ingående och han låter de anställda som han intervjuat komma till tals, både om hur verksamheten bedrevs och om hur det var att arbeta där.

Men samhället Harg var mer än bara själva fabriken. Också detta behandlas utförligt i boken.

Väva samman är en både lättläst och informativ bok. Den är rikt illustrerad och en ymnig källa att ösa ur för den som vill veta mer om bomullsspinneriet strax utanför Nyköping och om det samhälle som växte upp kring fabriken.

 

Ta upp tråden

 

I sin tredje bok om textilindustrierna i Nyköping avhandlar Harald Andersson stadens bomullspinneri. Bokens titel är: Ta upp tråden – historien om Periodens Bomullspinneri.

Strukturerat och systematiskt berättar Harald Andersson om historien, tillverkningsprocessen, de anställda och fackföreningen. ”Strukturerat och systematiskt” för kanske tankarna till snörräta led och långa uppräkningar. Så är inte alls fallet med denna bok. Harald Andersson är en driven berättare och trots faktatäta sidor är boken mycket lättläst. Den är rikt illustrerad och ger en mångfacetterad bild av Periodens Bomullsspinneris 90-åriga historia.

Boken är ett måste för den textilhistoriskt eller industrihistoriskt intresserade, men egentligen borde alla  nyköpingsbor läsa den. Ta upp tråden ger oss alla en klarare bild av hur det moderna Nyköping växte fram.

Boken kostar 130:- kr och finns att köpa i Kullbergs bokhandel eller i NK-villan.

 

 

 

Med egna ord - textilarbetare i Nyköping berättar

Harald Andersson_Med_egna_ord_150x199Harald Andersson, styrelseledamot i Textilhistoriska gruppen i Nyköping har kommit med en ny bok om textilindustrihistoriken i Nyköping.

Den fjärde från hans penna i ämnet under loppet av några år!

Den nya boken gör historien levande genom att människor själva får berätta sina egna upplevelser.

Under sitt arbete med dokumentationen av textilfabrikerna i Nyköping, Fors ullspinneri, Hargs bomullsspinneri och Periodens bomullsspinner fick Harald Andersson kontakt med många före detta anställda på fabrikerna.

De kunde berätta om sina erfarenheter från den tid de arbetade inom textilindustrin.

Han har också tagit med intervjuer med anställda från ett ALU-projekt 1994-1995, "Nyköping-en textilstad" som var ett grupprojekt genomfört av TBV och Arbetsförmedlingen under ledning av Anna-Greta Paulsson-Jansson.

Alla dessa berättelser är nu samlade i den nya boken.

Vanja Thelin Jonsson var väverska och började på Fors ullspinneri 1954.

Hennes syster Irma jobbade där redan på väveriet.

Vanja kom till henne och hon lärde upp sin syster. I början hade Vanja två stolar men snart fick hon tre.

De vävde filtar på sk jaquardvävstolar och det var ackord. Man började sju på morgonen och hade en timmas lunch. Lunchrum fanns i huset men där var inte Vanja så ofta.

Hon åt mest tillsammans med sin syster.

Dammigt var det och högt ljud. Hon fick sin hörselskada där. En skyddsrock ingick men de egna kläderna var mest förekommande.

Hela tiden skulle vävstolarna kollas och det var både män och kvinnor som vävde.

Vanja berättar att finnarna jobbade så fort att de förstörde ackorden, så de var inte populära, men det var aldrig något bråk.

Det hände att man körde "släppskott", vilket betydde att det fattades tråd. Det fick man inte göra, men det hände att man inte såg det.

Om varpen gick av eller trasslade till sig kom ett par tjejer. De kunde det där. De hade någon grej som de satte ihop det med och någon form av klister som de limmade ihop trådar som gått av.

Vanja bodde först på Brännmästaregården i ett rum med ett litet kök. Det var bara en diskbänk med zinkplåt och på den hade hon ett spritkök att laga maten på. Inget rinnande vatten och så kallt på vintern att vattnet frös ibland. Sedan fick hon tag i en liten etta på St.Annegatan. Vävstolarna stannde på Fors 1966 och då var Vanjas arbete slut där liksom övriga på fabriken.

Så här får vi möta en rad människor i boken som varit yrkesverksamma på de tre textilfabrikerna Harg, Perioden och Fors som så många abetade på i Nyköping.

Den nya boken kommer säkert att roa en bred läsekrets i Nyköping och förhoppningsvis också nå yngre generationer så de får en inblick i hur arbetslivet kunde vara i Nyköping i svunna tider och vad de olika benämningarna på respektive yrke innebar.

Med sina böcker om textilindustrin i Nyköping har Harald Andersson från Stigtomta gjort en stor kulturarvsgärning.

Torbjörn Anderson

Spunnet och vävt

20160703 144836 685x1000Tillverkning av tyg har gamla anor i Nyköping. Redan Gustav Vasa anställde en vävare i staden. Sonen Hertig Karl, som hade sitt residens i Nyköping, främjade framställning av tyger eller kläde, som det också kallas. När tillverkningen övergick från hantverk till manufaktur, föregågare till industri, etablerades ett betydande antal textilverkstäder i Nyköping. Tack vare många driftiga människor i Nyköping och efterfrågan på textilier formades staden under århundraden till en stor textilstad. Under senare delen av 1800-talet den tredje största i Sverige. Boken berättar historien om denna manufakturepok i Sverige, och många av de verksamheter, som fanns i Nyköping, Boken tar också upp textilarbetarnas hårda arbetsvillkor. Textilhistoriska gruppen i Nyköping

Boken kostar 80:- kr och finns att köpa i Kullbergs bokhandel eller i NK-villan.