Varför bli medlem i Textilhistoriska gruppen?

 

Historien är mer än våra kungars liv och öden. Genom att följa den textila historien får vi reda på mycket om hur det dagliga livet kunde se ut för våra förfäder. Varför såg klädedräkter ut som de gjorde? Vilka material användes? Vilka tekniker fanns att tillgå?

Textilhistorien är mångkulturell. Ursprungliga tekniker är ofta likartade, sedan har de förfinats och utvecklats med en hög grad av diversifiering.

Textilhistorien är ofta kvinnornas historia. Vilka arbetsförhållanden verkade de under?

Textilhistorien är ofta i teknikutvecklingens framkant. En av de allra första programerbara maskinerna var Jaquardvävstolen från år 1805. Den styrdes med hjälp av binär digitalteknik.

-Textilhistorien lär oss att förstå  och bekämpa miljöproblem. Äldre nyköpingsbor kan berätta om hur ån kunde skifta färg från den ena dagen till den andra.

Textilhistorien är också en bärare av estetik och hantverksskicklighet. Den kan även konkretisera bilden av historiska personer då man kan studera deras efterlämnade klädedräkter.

Framför allt är textilhistorien väldigt intressant och tillsammans har vi väldigt roligt då vi tränger djupare in i den.

Medlemsavgiften är  100 kr för enskild medlem eller 200 kr för familj. Beloppet sätts in på Bg 5897-6622. Glöm inte att ange namn och mailadress.

Välkommen du också!

 

Aktuellt

Ändrad tid för ärsmötet
Läs mer...Brev till medlemmarna
Läs mer...Resurs - inte avfall
Läs mer...Nyköpings textila industrihistoria
Läs mer...Varför bli medlem i Textilhistoriska gruppen?
Läs mer...